Kategóriák
Világ

1920. január 11.

Az őszi forduló vége

1920. január 6-án végre befejeződött az őszi football-szezon. Előttünk van az eredményeket feltüntető táblázat, amelyből most már egy adat sem hiányzik. Minden előszó helyett beszéljen a táblázat.

A bajnoki forduló győztese, az MTK, tizennégy mérkőzéséből tizenkettőt megnyert, az UTE-vel szemben 1:1 arányban eldöntetlenül mérkőzött, vereséget az FTC- től szenvedett 0:1 arányban. Fölénye pontok szerint, is kitűnik, de a goalaránya ékesen fejezi ki csatárainak akcióképességét és semmit sem ront a kapott 11 goal, noha az FTC csak hat, a Vasas 8 goalt kapott ellenfeleitől. Nyílt, bátor játékot folytatott, ellentétben a Vasassal, amely 9:8 goalaránynyal és ellentétben az FTC-vel, amely 15 :6 goalaránynyal és 5 illetve 6 eldöntetlen mérkőzéssel uszták meg mérkőzéseik csaknem ötven százalékát.

A KAC, a második helyezett, két mérkőzését veszítette el, egyben eldöntetlenül végzett. Vesztett az MTK- val szemben 2:5 és a III. kerületiekkel szemben 1:2 arányban. Az FTC ellen eldöntetlen eredményt ért el. Goalaránya 36:15 igazolja a csapat klasszisát, amely a támadás erélyét nem áldozza föl csak azért, hogy goalt ne kapjon a csapat.

A harmadik helyen álló FTC egy mérkőzést vesztett a BTC-vel szemben 0:1 arányban, de hatszor játszott eldöntetlenül: KAC (1:1), III. kerületiek (0:0). NSC (0:0), MAC (3:3), BAK (0:0), 33FC (0:0). Ez az eredmény élénken bizonyítja, hogy az FTC támadó ereje lényegesen csökkent, a csapat ereje a védelem volt. A nívó megmentése volt a csapat célja és ezt el is érte.

A BTC a negyedik hely birtokosa, három mérkőzését vesztette el, háromszor eldöntetlenül játszott. Vesztett az MTK ellen (0:6), a KAC ellen (2:3), a MAC ellen (1:3), eldöntetlen a III. ker (1:1). Törekvés (0:0), a MAFC (1:1) mérkőzései. A vesztett mérkőzései azt igazolják, hogy vereséget csak jobb csapotoktól szenvedett, mig minden mögötte lévőt tartott. Ez a csapat állandó erejét mutatja, amit a goalarány is (23:17) kifejez. Nem tapadt a kapujához, hanem bizva erejében, támadott.

Az ötödik helyen álló III. kerületiek az öt eldöntetlen mérkőzésük révén védőjelleget adtak csapatuknak s hogy gyengébb csapattól is szenvedtek vereséget, (Vasas 0:1) ezt állandóságuk rovására írhatjuk.

Az UTE-nek egy győzelemmel többje van (7), mint az előtte álló III. kerületieknek, de öt játékát veszítette el. 28:13 goalarány szebb is, jobb is, mint a III. kerületiek 19:11 goalaránya, a csapat képességét jobb színben tünteti föl, mint a Vívókét. Egy ponttal áll csak a III. kerületiek mögött, s ha a sokkal gyengébb UTSE-től nem szenved meglepetésszerűen (0:1) vereséget, az ötödik helyen állana respektabilis 18 ponttal.

A Vasas csapat tölti be a hetedik helyet. Négy vesztett és öt eldöntetlen mérkőzéssel, igen gyenge (9:8) goalaránynyal. Félénk, goaliszonyra mutató játékkal. Ilyen goalarány, a bajnokcsapat goalarányáboz képest nem mutat elsőosztályu klasszist. A tizennegyedik helyen álló BAK is 11 goalt lőtt. Ő csak kilencet. Elért győzelmei is a hasonló bizonytalan jellegű csapatokkal szemben történtek: (III. ker. 1:0; Törekvés 1:0; MAC 1:0; ,UTSE 3:0; 33FC 1:0).

A mögötte levő MAC egygyel többször győzött, de éppen úgy, mint az UTE a III. kerületiekkel szemben, ő is a kisebb számú eldöntetlen mérkőzés révén került a Vasas mögé. A MAC győzelmei és eldöntetlen mérkőzései értékesebb pontokat jelentenek, mert a MAC verte a BTC-t (3:1), eldöntetlenül játszott az FTC-vel (3:3), s goalt lőtt a MTK ellen (1:4).

A tizedik helyen áll a Törekvés. Négy győzelem és négy eldöntetlen eredményének köszönheti. Játéka, goalaránya, (14:16) teljesen hajaz a Vasas csapattal, s a nyomban utána következő MAFC a 10:30 goalaránynyal ugyancsak négy győzelemmel, de csak két eldöntetlen mérkőzéssel inkább mutat elsőosztályu kvalitásokat.

A MAFC győzelmei között a Törekvés fölött aratott 1:0 arányú győzelem és az eldöntetlenek között a BTC (1:1), Vasas (1:1) az értékesek. A csapat nvilt, klasszis játékát a goalarányu 10:30, főleg a pontszám (10) mutatja.

A tizenkettedik helyen, elég alacsony pontszámmal (8) a TTC áll. Két győzelme (BAK 4:0; MAC 1:0) és négy eldöntetlen mérkőzése szerezte meg a 8 pontot. Értékesek az NSC (1:1) és a Törekvés (2:2) eldöntetlen mérkőzései, mert goalszámosak. Változó formáját mutatja a 33FC elleni 0:0 eredménye s az UTSE 0:2 veresége.

A tizenharmadik helyen áll az UTSE három győzelemmel. A legszeszélyesebb csapat volt a bajnoki listán, amit a 8:39 goalarány is kifejez. Tiz vesztett mérkőzése van, s vereséget kap a mögötte álló BAK-tól (4:0). Egyetlen eldöntetlen játéka (0:0) van a 33FC ellen.

A tizennegyedik helyet a BAK foglalja cl. Egyetlen egy győzelmet aratott (UTSE 4:0), de négyszer eldöntetlenül végzett.. Ezek között értékes az FTC (0:0), III. ker. (0:0), a Vasas (1:1) és a MAC (1:1). Szomorú a 33FC elleni veresége (0:1), mert ezen a mérkőzésen esett a 33FC egyetlen goalja is a szezonban. Goalaránya jobb, mint az előtte álló UTSE-é (11:27) s igy nivósabb csapat benyomását teszi.

Az utolsó helyen a 33FC áll. Egyetlen egy mérkőzését nyerte meg (BAK 1:0), egy mérkőzést eldöntetlenné tett (FTC 0:0) s csak ez mutat valami nívót, amelyet elsőosztályu csapattól követelünk. Egyébként 1:26 goalaránya példátlanul rossz a magyar football történetében.

Csak ennyiben tartottuk fontosnak az őszi szezon sportbeli eredményeit ismertetni, ez alapon fogjuk a most kezdődő tavaszi forduló eseményeiben a fejlődést, vagy visszaesést megállapítani.