Kategóriák
#kontextus

1920. január 3.

Gazdasszony, 28 éves, intelligens, zsidó árva leány, jól főz, szorgalmas, megbízható, baromfitenyésztéshez jól ért, amit pusztán szerzett, éves bizonyítványa igazol, ajánlkozik pusztára. Werkner Terka, Kispest, Fő-utca 67.

(Köztelek)
Érdekes dolog Werkner kisasszony életkorát végigkövetni a Köztelek lapszámaiban. Az első, az 1920-assal szinte szóról-szóra megegyező hirdetése 1917 májusában jelenik meg. Ekkor még az Ung vármegyei Alsóhalason lakik – és 27 éves. A 28. életév is itt éri először, méghozzá 1917 decemberében. 1918 áprilisában már Kispesten találjuk, de a kora még mindig ugyanannyi. 1918-ban aztán végig tartja a 28-at, azonban az év második felét a Fejér megyei Hercegfalván tölti, és a hirdetése is kiegészül némileg: “jó polgári család otthontalan árvája”. 1919 novemberében továbbra is 28. Az 1920-as hirdetése az utolsó, ahol felleltük a nevét.

RÖVID, fekete, kereszthuros, 3 pedálos zongora és egy Thonet szalon olcsón eladó. Kispest. Üllői-ut 107. Herskovits.

(Pesti Hírlap)
Herskovits József a Herskovits Sámuel kereskedőcég cégvezetője, a húszas években Kispest város képviselőtestületének tagja.

Dr. Lipták-gyár Kispesten lakó valamennyi volt és jelenlegi munkása jelenjen meg január 3-án szombaton délután 5 órakor Kispesten. Üllői-ut és Árpád-utca sarok (Szinház-vendéglő) tartandó taggyűlésen. Tagsági könyv elhozandó.

A munkanélküli kispesti Vas- és fémmunkások munkanélküli segélyezésük végett január 5-én, hétfőn délelőtt jelentkezzenek Kispesten, Üllői-ut és Arpád-utca sarok (Szinház-vendéglő).

(Népszava)


— Holnap kezdik a kispesti gyilkosság tárgyalását. Vetési Jánosné munkásasszony meggyilkolása ügyében holnap, szombaton délelőtt kezdi meg a rögtönitélő bíróság a tárgyalást Farkas Mátyás cipészsegéd és felesége, valamint Erényi János őrmester és felesége ellen.

(Magyarország)
Farkas Mátyás fegyenctörzskönyvei: 1919, 1920

Hozzászólás (előmoderált, csak a témához kapcsolódó hozzászólások jelennek meg)